Richmond Renovation

Richmond Renovation

The original house was a 1980s design with existing substantial alterations. The large north facing site and well established garden allowed the design of the new extensions to feature the garden to create an inside outside experience. To maximise energy efficiency, double glazed windows, insulation and insulated concrete slab were part of the building design.

The house had no clear entry and part of the design created a new formal entry with an airlock to retain heat in the living areas. This continued into a redesigned lounge room with raked ceilings.The walls and roofs were designed with the overall effect that the building seems lightweight and airy. Double glazed skylights punctuate the ceiling and contribute to the effect of increasing natural light into the new formal dining and casual sitting area.

The curved butt jointed glass and curved plaster wall mimics the round casual dining table and gives one the feeling of being in the garden.

The owners were delighted with the design and quality of the finished product and it exceeded their expectations of their brief. No trees were removed during construction.

This Renovation/Addition won the2012 HIA Tasmania Renovation/Addition Project of the year under $250,000.